Bakgrund och nutid.

Ali kom som ”flykting” till Sverige i slutet av 2013. Han har översatt tre böcker i Syrien från persiska till arabiska:

1- De sju slottsväggarnas fånge,roman som gavs ut 2010.

2– Hösten på tåget, romanen som gavs ut 2012.

3– Nakhodes äventyr (Nakhode=liten varelse.) Sagor för barn som gavs ut 2012.

Ali är medlem i Svenska Journalistförbundet och i Svenska Författarförbundet.

Ali har startat ett medborgarjournalistik- och dialogprojekt i Skåne, ett digitalt Nyhetscafe och han har även fått kulturpriset 2015 i Landskrona.

Nomineringarna till olika skrivarpriser har varit många och Ali fick också en plats på listan över Nordvästskånes 100 mäktigaste 2017.

Han är frilansjournalist i Sverige och har skrivit tiotals krönikor och gett intervjuer i olika svenska mediabolags produktioner, men hans huvudsyssla är hans roll som kommunikatör på Länsstyrelsen Skåne.

Boken

Det finns hundratals böcker i Sverige som vänder sig till arbetssökande. Alla dessa böcker tipsar jobbsökare om hur de hittar ett jobb i Sverige. Men de riktar sig till människor som redan är etablerade på arbetsmarknaden och integrerade i det svenska samhället. Min erfarenhet är att det i dag saknas kunskaper om utmaningarna som nyanlända möter, både hos myndigheter och arbetsgivare.

I boken "Nytt jobb i nytt land" tar jag hänsyn till de nyanländas tankar, funderingar, föreställningar och frågor men framför allt deras kulturella bakgrund. Men boken riktar sig inte bara till dig som är nyanländ utan även till dig som jobbar med nyanlända på olika sätt. Det finns problem men också lösningar.

Nyanländas arbete är en av de viktigaste frågorna inför valet 2018. Det är dags att vi slutar säga att det är svårt för de som kommer från ett annat land att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden på grund av att de bär med sig andra värderingar, tankar och kulturer. Jag skrev "Nytt jobb i nytt land" för att visa arbetsgivare och kommuner att det finns problem men också lösningar.

Tips till dig jobbar med nyanlända:

• Tänk alltid på att ha en inkluderande kommunikation när du talar om och till de nyanlända för att på sätt bryta fördomar och stereotypa bilder. Fördomar minskar motivationen hos nyanlända och kan leda till depression, och fördomar kan framför allt leda till diskriminering.
• Bjud in inspirerande nyanlända som lyckats med sin integrationsresa till interna kurser, seminarier eller konferenser som anordnas för personalen som jobbar med nyanlända eller integrationsfrågor.
• Satsa på att kunna erbjuda fler praktikplatser åt de nyanlända. Praktikplatsen är det viktigaste steget in i det nya landet, och det underlättar för arbetsgivaren att anställa ny arbetskraft utan att behöva fundera över om de förstår arbetssystemet.
• Satsa på att erbjuda fler snabbspår, särskilt utanför storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm.

Att starta eget

Många nyanlända kan tänka sig att starta eget företag, eftersom det var det de jobbade med i sina hemländer, eller så tror de att det är en lättare väg in på den svenska arbetsmarknaden. Många är trötta på att söka jobb och aldrig få något.

Processen att starta eget företag skiljer sig från ett land till ett annat. I Syrien, till exempel, är det inte så krångligt att öppna en butik, restaurang eller något annat företag. Man betalar lite skatt men inte sociala avgifter om man vill anställa någon. Men i Sverige är det svårare. Man måste betala skatt, arbetsgivaravgifter och moms. Samtidigt kan det vara krångligt att förstå alla regler och lagar som gäller när man ska starta eget företag, till och med om man har svenska som modersmål.

Boken lyfter upp vilka som ar de vanligaste felen man gör som nyanländ.

Detta var ett litet axplock av vad du kommer att finna i boken Nytt jobb i Nytt land som släpps i augusti.

Ali Alabdallah

Föreläsare om integration, mångfald och interkulturell kommunikation.


CFA-Tidningen
Ambassadören
Anna Idell