Ockelbo Ungdomsgala är en uppskattad årlig tradition i samverkan mellan föreningslivet, företag och kommunen där man prisar ortens fantastiska ungdomar. Ockelbo Boats som även i år representerades av Joe Formgren och Mikael Olsson delade ut pris till Årets Idrottskille Edvin Stark som förra året tog SM-guld i basket. Edvin kunde inte närvara själv men priset togs emot av familjen på plats i form av bl.a pappa Johan som är generalsekreterare på Svenska Basketbollförbundet och mamma Anna.
– Edvin kunde tyvärr inte vara på plats, berättade Johan, då de idrottsliga plikterna kallade. Han fick till och med åka hemifrån klockan 22.00 på julafton för att det var träning på juldagen. Johan som invigde kvällens gala höll även ett uppskattat föredrag om träning och individuell prestation under kvällen.
Övriga nominerade i klassen var Mehari Mulgeta Ishak, Hjalmar Sandin, Ture Olsson och Rasmus Wiklund

– Vi från Ockelbo Boats är både glada och stolta över att i kväll få dela ut priset till årets idrottskille i Ockelbo, hälsade Joe från bolagets ledning. Han poängterade också att alla som är nominerade är vinnare var och en på sitt sätt. Kan man sedan kombinera nyttan av det man lärt sig genom idrotten i det civila och i framtiden så är det till nytta för alla i samhället.

Galakvällen leddes galant av konferenciererna Anders Forsberg och Per Mellström från Ockelbo Jaktskytteklubb respektive Åmots IF. För den proffsiga underhållningen stod en mängd duktiga lokala ungdomar tillsammans med några av ortens musikaliska veteraner och den brilliante unge magikern Adrian Videla.

Årets hederspris delades avslutningsvis mycket välförtjänt ut av kommunchefen Lars Sjödin till initiativtagaren och projektledaren för galan, Lena Hammarlund.
– Drivkraften är att lyfta fram våra helt otroligt duktiga ungdomar i Ockelbo, berättar Lena. Vår lilla kommun levererar inte bara prinsar utan även flera ungdomar till olika landslag. Vi är med och tar flera SM-medaljer, EM-medaljer, nordiska mästerskap m.m. samt att vi även har en Kulturskola som levererar ungdomar till GUF - Gävleborgs Ungdoms Folkband - dit bara dom allra bästa headhuntas. Flera av dessa ungdomar fortsätter sen på musiklinjer och utvecklas med att spela i grupper, skriver låtar och prisade musikaler m.m.
Vår ungdomsgala är unik på det sättet att vi har priser för både kultur och idrott och att dessa priser går till ungdomar, de som mest behöver en extra slant! Ungdomsgalan förenar även föreningarna, där alla får ta del av varandras duktiga ungdomar och där de föreningar som är värdar har möjlighet att visa upp sin verksamhet. Till sist ställer kommunen upp helhjärtat med allt från att köra utrustning till att skriva ut program m.m.. De gör ett jättejobb! Att få priset, jag känner mig oerhört hedrad. Det är ett fint pris som stärker mig i mitt fortsatta arbete av Ungdomsgalan!

– Ungdomsgalan är ett fantastiskt arrangemang som verkligen lyfter upp våra ungdomar. Genom åren har vi sett exempel på fantastiska prestationer och jag är helt övertygad om att vi har mycket att glädjas åt i framtiden, säger Lars Sjödin. Vi har i många år haft många ”unsung hereos” och nu har vi äntligen möjligheten att lyfta fram helt makalösa prestationer både inom kultur och idrott. Ungdomsgalan har kommit för att stanna!
En bygd är aldrig mer än summan av allt vi tillsammans gör för att skapa en plats värd att leva på. För att det ska ske så måste det finnas människor som är engagerade, är beredda att arbeta ideellt och har förmågan att lyfta andra människor.
Lena Hammarlund är ett fullkomligt lysande exempel på det. Utan Lenas engagemang och drivkraft är det mycket som idag skulle fattas oss i Ockelbo. Jag är så glad över att hon fick hederspriset.

Årets Idrottskille
Edvin Stark, 19 år, basket
Av alla baskettalanger Ockelbo producerat genom åren är Edvin en av de främsta. Med ett SM-guld och spel i U20-landslaget visar Edvin att han är mogen att ta steget in i Sveriges seniorbasket. Att hjärtat ändå finns kvar i Ockelbo visar han genom sitt arbete med ungdomslägret Starks Summercamp.

Årets Idrottstjej
Ella Åberg, 17 år, dressyr
Med ett samspel utöver det vanliga har Ella tillsammans med hästen Bretagne utvecklats enormt. Målmedvetenhet och ett genuint intresse för hästsporten som livsstil har bidragit till framgångar i tävlingar under året och gjort henne till en förebild för andra barn och ungdomar inom sporten.

Årets Lag/grupp
Pojkar 13, fotboll, Ockelbo IF
Det här gänget sätter laget före jaget och har med åren blivit tämligen sammansvetsade. Tack vare det har man kunnat utveckla laget år för år och idag är de ett av Gästriklands topplag i sin åldersklass. Styrkan ligger i att alla hjälper varandra.

Årets Kulturkille
Oscar Ylinen, 15 år, sång
När Oscar äntrar scenen gör han det med självklarhet och pondus. Med sin musikaliska bredd visar han på stor musikalisk talang, där rösten tar oss med på äventyr i allt från jazz till rock.

Årets Kulturtjej
Emilia Friberg, 15 år, flöjt
Som en av Ockelbo Kulturskolas veteraner har Emilia utvecklats till en mycket skicklig blockflöjtist. Emilia behärskar flera musikstilar och har med sitt engagemang och sin målmedvetenhet tagit en plats i Gävleborgs Ungdoms Folkband samt varit solist med Gävle Big Band.

Årets Ledare
Johanna Olsson och Tyra Lindgren, barndans, OIF
Barn och unga behöver duktiga ledare och Johanna och Tyra är två verkliga förebilder när det gäller unga ledare. De är ansvarsfulla och pedagogiska, men tjejerna bygger sitt ledarskap lika mycket på trygghet, lekfullhet och glädje.

Årets Kamrat
Ludvig Sandin, 15 år, fotboll
Ledaruppdrag har givit Ludvig nya perspektiv på rollen som lagkamrat och människa. En positiv och peppande inställning har gjort Ludvig till en förebild både på och utanför fotbollsplanen. Han är en kamrat som alltid ställer upp.


Nedan följer de övriga nominerade till Ungdomsgalan.

De nominerade i respektive klass var:
ÅRETS KULTURTJEJ:
Emilia Friberg
Lova Lindgren

ÅRETS KULTURKILLE:
Axel Mörtman
David Söderström
Johan Löfstrand
Oscar Ylinen
Samuel Rosén
Filip Persson

ÅRETS IDROTTSTJEJ:
Sophia Almér
Ronja Simonsson
Rebecka Åberg
Ella Åberg


ÅRETS LAG:
Johanna Olsson &
Tyra Lindgren
UNF
Fotbol pojkar 13

ÅRETS KAMRAT:
Oscar Ylinen
Johan Bäcke
Ludvíg Sandin

ÅRETS LEDARE:
David Söderström
Johanna Olsson &
Tyra Lindgren
Albin Wikholm

För mer information om ockelbo boats se: https://www.ockelboboats.se
För mer information om Ungdomsgalan se: https://www.ockelbo.se