Per Samuelsson författare och Iréne Sahlin fotograf till boken Krydda med Musik som utsetts till Best in the World i kategorin Innovative i Gourmand Awards i Yantai, Kina.

Svensk musikbok utnämnd till kokböckernas - Best in the World

13/6, 2017 kl. 12:27

Att en svensk musikbok skulle ta hem titeln Best in the World i kokböckernas Oscarsgala ”Gourmand Awards” i Yantai, Kina fick nog många att höja på ögonbrynen. Det var i kategorin Innovative som boken Krydda med Musik fick titeln, och nu väcks intresset för mat och musikmatchning runt om i världen.

Att en svensk musikbok skulle ta hem titeln Best in the World i kokböckernas Oscarsgala ”Gourmand Awards” i Yantai, Kina fick nog många att höja på ögonbrynen. Det var i kategorin Innovative som boken Krydda med Musik fick titeln, och nu väcks intresset för mat och musikmatchning runt om i världen.


Boken Krydda med Musik beskriver hur våra sinnen samverkar och påverkar våra smaklökar.
- Vi upptäckte att det det finns en enorm mängd studier inom den neurovetenskapliga forskningen som vi musiker och tonsättare kan dra enormt stor nytta av, berättar Per Samuelsson som är bokens författare. Per som är tonsättare och musiker i grunden, har de senaste åren specialiserat sig på att komponera musik som förstärker smaker, och har tillsammans med bokens fotograf Iréne Sahlin, även hon tonsättare, utvecklat koncept för storskaliga middagar för hundratals gäster.

- Vi ville skapa maxade middagsupplevelser som verkligen förvandlar en annars så tråkig konferens och event-middag till en multisensorisk upplevelse utöver det vanliga. Genom att komponera musik som matchar menyer in på detaljnivå, dramatiska ljussättningar, videoprojektioner och dynamisk doftdesign tar de måltidsupplevelsen till nästa nivå.

Det var när de började lära känna forskare runt om i världen som de upptäckte den guldgruva av forskning som finns, men som väldigt få pratar om, och än mindre skriver om. Förrän nu.

Mat och musikmatchning, borde vara den mest självklara saken i världen, men faktum är att ingen tidigare har skrivit en bok på svenska i ämnet. De som tidigare gjort matchningar till recept har inte baserat sig på resultat från forskningen, utan snarare varit personliga tolkningar.

Och det var just det som gjorde att Svenska Måltidsakademien direkt efter releasen, utnämnde boken till Årets Pionjär med motiveringen ”Äntligen får vi svart på vitt i ett ämne som många närmat sig men inte nått fram till. Per Samuelsson har samlat aktuell forskning och egna erfarenheter av måltidens samspel med ljud och musik, och därmed har vi det första standardverket.”

På bloggen http://www.krydda-med-musik.se vill Per och Iréne inspirera och ge tips om vad som händer inom området.

- Det här är bara början på en helt ny epok av mat och musikmatchningar, berättar Per, som ser att de här kunskaperna kommer skapa nya arbetstillfällen för musiker och tonsättare. Matvärlden har visat stort intresse och nyfikenhet, så nu är det upp till oss musiker, tonsättare och kreatörer att börja skapa måltidsupplevelser som verkligen synkar. På riktigt.

Tävling: Gourmand Awards 2017
Kategori: Innovative
Pressbilder: http://www.krydda-med-musik.se/pressbilder

för mer info:
tel: 070-5846062
epost: info@krydda-med-musik.se

Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Taste of Sound AB

Taste of Sound AB

Medlem sedan 2011-02-02

Facebook

Google översättning

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng