Camilla Gisslow om nyårslöften och förändringar
31/1, 2020 kl. 22:13Camilla Gisslow delar med sig av sina tankar en gång i månaden och är kvinnan som ofta blir kallad för Sveriges transgendermamma.
Många nyårslöften går ut på att förändra våra kroppar, till hur vi och hur samhällsnormen önskar att vi ska se ut. Jag är samma slav till detta, även om jag jobbar med att bryta mig loss från den. Vi glömmer ofta att våra kroppar egentligen bara är ett skal. Många gånger tror vi att när vi lyckats uppnå den idealbild vi har inom oss, då kommer vi bli lyckliga. Men lägger vi inte lika mycket tid på vår själ och hjälper den till att bli hel och sund, spelar det ingen roll hur mycket tid vi lägger på den yttre kroppen. Det är vår själ som sätter vårt mående.
Min son fick mig att se djupet i den sanningen för två år sedan. Många transpersoner faller ner i en djup depression när de är färdiga med all könsbekräftande behandling och nu äntligen kan leva fullt ut som sig själva. En del så djupt att de faktiskt försöker ta sina liv. Varför då? Jo, som min son säger. De har lagt all kraft och tid på den yttre könsbekräftande behandlingen, men inte på den själsliga.
Det är inte konstigt att det blir så. Många transpersoner, framför allt om de har kommit ut i tonåren eller senare i livet, har ofta levt i en stark förnekelse åren innan. En del har försökt trycka ner sin identitet genom att göra sig själv till någon de inte är, skadat sig på olika sätt och hatat sig själv och sin kropp. All fokus blir att se ut och passa in i den samhällsnorm som säger hur de ska se ut för att accepteras och passa in som den de är. Då är det lätt att glömma bort själen.
Jag har aldrig mött någon annan som har det där som min son har, framför allt inom transvärlden. Den där otroliga tryggheten i sig själv och helheten i sig själv. Jag brukar säga till honom att jag önskar att jag kunde ”bottle up” hans trygghet och dela ut den till alla som behöver den. Den är så självklar och fantastisk!
Nu säger jag inte att vi inte ska försöka bli mer hälsosammare, äta bättre, röra på oss mer eller att transpersoner inte ska söka yttre könsbekräftande behandling. Bara att vi behöver jobba lika mycket med det inre som det yttre. För annars kommer vi ständigt bli besvikna och deprimerade när vi märker att det inte gjorde oss hel.
Låt detta bli året där vi startar resan med att läka våra själar och ge den lika mycket tid som vårt yttre, för det går att bli hel!
God Fortsättning!
Camilla Gisslow
-----------------------------------------
Anna Idell
CFANYTT
http://www.cfanytt.se
Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »