Ockelbo kommun hamnar på plats 77 av landets 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Det är också den kommun i Gävleborg som har gjort den största förbättringen på fem år.
– 2015 låg Ockelbo på plats 274 i vår ranking, i år plats 77. Det är ett jättebra exempel på att det går att förbättra sitt företagsklimat om man beslutar sig för det. Uthållighet i kombination med nära dialog och pragmatism är viktiga nyckelfaktorer för den stabila utvecklingen, säger Dan Nygren, regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg.
I de enkätfrågor som företagen får svara på och som ligger till grund för rankingen får Ockelbo högst betyg vad gäller dialogen med kommunens beslutsfattare (plats 36 av 290), information till företagen (38) och tjänstemännens attityder (45). Den fråga där kommunen gör störst rankingförbättring jämfört med föregående år är frågan om konkurrens från kommunens verksamheter.
– Detta är ett styrketecken. Kommunen drar nytta av sin storlek och närhet till företagen. Om man har en bra dialog och informationsutbyte blir det enklare att hantera andra utmaningar som företagen stöter på i sin vardag. Att företagen upplever en sådan markant förbättring kring osund konkurrens är också väldigt positivt. Ockelbo är inne i en väldigt positiv resa som ska bli spännande att följa, säger Dan Nygren.
Ovanåker gör en markant förbättring jämfört med föregående år. Kommunen ökar 59 placeringar och hamnar på plats 101 i riket, vilket är den näst bästa placeringen i länet. De frågor där kommunen ökar mest gäller tillgången på relevant kompetens samt påverkan av brottslighet/otrygghet.
– Kommunen förbättrar sig på många områden. Även när det kommer till frågor om dialog och kommunpolitikers attityder ser vi en klar förbättring. Kommunen tappar när det gäller osund konkurrens, vilket kan vara ett viktigt område för kommunen att fokusera på framåt.
Gävle kommun hamnar på plats 262, vilket är den lägsta placeringen i länet. När det gäller sakfrågor är det frågor om osund konkurrens och attityder där företagen sätter ett lågt betyg på kommunen.
– Gävle kommun har över 4 000 företag och därför kan en liten förbättring av företagsklimatet få stora effekter. Trots att kommunen ligger lågt i rankingen har den klättrat, om än marginellt, de senaste fem åren. De signaler jag har fått av kommunledningen visar dock att det finns en genuin vilja att göra kommunen till en bättre plats för företagen, vilket jag hoppas kommer att bära frukt, avslutar Dan Nygren.
Alla resultat och ytterligare information finns på www.foretagsklimat.se
Publicerad av Presstjänst i samarbete med Företagsbladet.