Alice i Underlandet blev stående framför ett vägskäl. Mellan de två vägarna stod ett träd och i trädet satt en katt.

- Hej Katt, skulle du kunna tala om för mig vilken väg jag ska ta?

- Det beror på vart du ska? undrade katten.

- Det vet jag inte, svarade Alice.                        

Katten tittade på Alice och tänkte efter.

- Då spelar det ingen roll vilken väg du tar.

Hur många kan ge ett tydligt svar på frågan om vart de är på väg, vare sig det gäller arbetet eller privatlivet? Om vi ser livet som en resa så menar jag att vi behöver ha resmål och vi behöver välja dessa mål med omsorg. Samtidigt ligger det mycket i påståendet ”det viktigaste är inte målet utan resan i sig”, men även det perspektivet förutsätter ju faktiskt att det finns ett mål.

Jim Rohn, en av mina största förebilder, har bidragit med otaliga klokheter och fritt översatt säger han bland annat: ”Om inte du har en plan för ditt liv kommer du att hamna i någon annans plan och gissa vad någon annan har planerat för dig…? Inte mycket!”

Så hur är det för dig – har du en plan och är det i så fall din egen?

Att leda sig själv och att leda andra

Alla är vi ledare även om vi kanske i vår roll på jobbet inte har en formell ledarposition. Allt du säger och gör och allt du inte säger och gör påverkar andra människor vilket innebär att ditt personliga ledarskap är avgörande för såväl din egen situation som för många av de människor som finns i din omgivning. 

Din egen reseledare

För att kunna leda dig själv behövs några grundläggande förutsättningar:

- Självkännedom. Var börjar du din resa? Du behöver veta vem du är, vad som driver dig, vad som kan hindra dig, styrkor och svagheter, personliga värderingar, hur andra människor uppfattar dig etc. Hur är din självbild? Hur väl känner du dig själv och om nu bilden är tydlig – hur väl stämmer den överens med omvärldens bild av dig?

- Riktning. Du behöver veta vart du ska, eller åtminstone åt vilket håll du vill röra dig. Det kan tyckas självklart att vi har en destination i sikte när vi kliver på tåget eller sätter oss bakom ratten men allt för ofta träffar jag på människor som inte har sitt eget, personliga resmål klart för sig. Det är som om de kliver in på Centralen, går fram till disken och ber om en biljett men när personen på andra sidan disken frågar vart de ska har de inget riktigt svar. Eller så drar de till med något som verkar låta bra. En meningsfull och positivt laddad vision skapar energi och handlingskraft inte bara i ditt eget, personliga ledarskap utan även när det gäller att leda andra.

När du vet var du befinner dig, vem du är och vart du är på väg kan du börja utöva ditt personliga ledarskap genom att vara din egen reseledare, den som ser till att du tar dig framåt på allra bästa sätt. Det kommer automatiskt att innebära att du lär dig nya färdigheter, löser nya problem, kommer till nya insikter, utmanar dina egna sanningar och värderingar vilket i sin tur leder till att du utvecklas som person. Personlig utveckling och personligt ledarskap kan ses som två sidor av samma mynt och de är djupt beroende av varandra – det ena sker inte utan det andra.

Personligt ledarskap är inget substantiv

Allt slags ledarskap är något vi utövar så jag ser det mer som ett verb än som ett substantiv. En definition av traditionellt ledarskap är att få andra att växa och då blir definitionen av personligt ledarskap att se till att du själv växer. Personligt ledarskap är för mig något du gör med dig själv och för dig själv. Du utövar det möjligen tillsammans med andra och andra kommer att ha mycket att vinna på din utveckling men det börjar alltid med dig själv.

Ansvar över frihet

”Frihet under ansvar” är ett uttryck som jag i grunden tycker mycket om. Dock är det inte alltid som det fungerar och min egen analys är att det då är ansvarsdelen som brister. Det är lätt att som individ acceptera den frihet som ges medan det krävs mycket mer för att ta ansvar. Personligt ledarskap fordrar stort ansvarstagande. När du tar fullt ansvar utan att skylla på andra eller vara ett offer vinner du snabbt förtroende och bygger tillit både gentemot dig själv och från människorna runt dig. En hel del forskning pekar på att just tillit är den kanske viktigaste framgångsnyckeln i modernt ledarskap.

Hur väl står du upp för det du tycker, säger och gör? Hur bra lever och verkar du i enlighet med dina och organisationens värderingar? Agerar du med integritet i enlighet med ditt och organisationens syften? Hur mycket förtroende och tillit skapas av ditt sätt att leda dig själv och andra idag?

Vi har ju alla friheten att ta vårt personliga ledarskap på allvar och ständigt utveckla oss samtidigt som vi också har friheten att stanna precis där vi är. Konsekvenserna märks kanske inte idag men om en månad, om ett år eller om tio år kommer skillnaden att vara dramatisk.

3 tips för att utveckla ditt personliga ledarskap

- Självkännedom. Vem är du, var befinner du dig, vilka är dina drivkrafter, styrkor och svagheter, vilka är dina viktigaste värderingar, vad är du mest stolt, tacksam och glad över?

- Riktning. Vart är du på väg och varför? Vilken är din vision, vad vill du uppnå, uppleva och utforska i livet? Vem vill du vara och vad behöver du utveckla för att vara den allra bästa versionen av dig själv? Definiera mål och delmål, skapa handlingsplaner och strategier.

- Ta feedback. Skaffa en mentor eller en coach som stöttar och peppar dig i din utveckling, som hjälper dig se framsteg och resultat och som ger dig andra perspektiv. Det är svårt att se etiketten när man sitter i flaskan.

Arbetet är ditt. Det är också belöningarna – både för dig själv och för dina medmänniskor!  

Om Johan Dahl

Föreläsare, författare och förbättrare inom ledarskap, försäljning, professionell och personlig utveckling.

Johan coachar, leder förändringsprocesser och driver ledarutvecklingsprogram när han inte står på scen. Bland hans meriter finns:


Platinum Speaker – en av ytterst få talare som fått utmärkelsen
Författare till tre böcker: 12 talares tankar om kommunikation (nominerad till Årets HR-bok), Sälj med hjärtat samt 21 tips för ett rikare liv
Årets Mentor 2 gånger (Almi Företagspartner och NyföretagarCentrum)
Årets Rådgivare (Ung Företagsamhet)
Sveriges populäraste föreläsare 2019 – Eventeffects Topp 100-lista


Kontakta Johan: http://www.jdu.se, johan@jdu.se