Service på väg
8/6, 2010 kl. 23:59Tajming, tur och målmedvetenhet har tagit Ramudden i Valbo från ett enmansföretag till en liten koncern med 25 anställda på bara fem år.
Under Eldklotet-galan nyligen korades Ramudden till Årets företag i Gävleborg.
Men ägaren och före detta yrkesofficeren Hans-Olov Blom står med båda fötterna på jorden:
– Jag vet att det kommer en vardag igen, säger han.
Titel: VD för Ramudden
Familj: Sambo och två barn
Aktuell: Som Årets företagare och ute på ett flertal vägarbeten i hela Sverige
Fokus just nu: En ny, miljövänlig maskin för borttagning av vägstreck
Namnet Ramudden kommer från ett älgpass med samma namn inte långt från familjen Bloms fritidsstuga i norra Hälsingland.
– Jag sköt min hittills största älg där, en 17-taggare, så jag tänkte att namnet Ramudden måste föra tur med sig, säger Hans-Olov Blom.
Från början bestod företaget av Hans-Olov själv och några lastbilar med krockkuddar som ingick i den firma han tagit över från en avlägsen släkting i Sundsvall.
Idag har biluthyrningen kompletterats med allt det andra som behövs på en vägarbetsplats – skyltar, räcken, rådgivning och signalsystem till exempel.
Och sedan en tid har Ramudden ensamrätt på att hyra ut ett finurligt räcke för vägarbeten i stadsmiljö, Cityguard. Delarna sätts ihop i en fabrikslokal strax bakom kontoret i Valbo.
Och snart kan Hans-Olov Blom även titulera sig hotelldirektör.
– Ja, jag har engagerat mig i ett alldeles nytt Bed & Breakfast här i Valbo. Det är 18 rum med 45 bäddar. I min värld är det top of the line, med bredband och kortlås istället för nycklar som ändå bara tappas bort.
Karin Westring är driftchef för hotellet och har redan fått samtal från människor som vill hyra rum. Hotellet kommer att användas av Ramuddens medarbetare från andra delar av Sverige, men naturligtvis även hyras ut till turister.
Hans-Olov Bloms arbetskamrater har inte varit sena med att skicka gliringar som har med en viss engelsk humorserie att göra...
– Fawlty Towers, ja. Men så tror jag inte det blir, säger Hans-Olov Blom med ett brett leende.
Ramuddenbolagen omsätter idag ca 60 miljoner och består av fem företag varav ett sysslar med utbildning i säkerhetsfrågor med utgångspunkt i Bollnäs.
– Kunskap om säkerhet blir allt viktigare och behöver ständigt uppgraderas. Personligen gillar jag att syssla med utbildning och möta människor, men tyvärr har det blivit mindre tid för det de senaste åren, säger Hans-Olov Blom.
Hans tid har istället gått åt till att etablera depåer. Och det har blivit en hel del. För att möta kundernas krav – och för att ta marknadsandelar för den delen – har Ramudden på bara några år etablerat 18 depåer över hela Sverige och två i Norge. Några depåer drivs av fristående firmor, andra ägs direkt av Ramudden.
– Vi har haft stor hjälp av framförallt två företagare här i Valbo. Det är Martin Berglund och Robban Martinsson– de har ett bra kontaktnät och förstår dessutom vår affärsidé som är beroende av stor flexibilitet. Det här är ett serviceyrke, understryker Hans-Olov Blom.
Kunder som Trafikverket och entreprenörer som Skanska, NCC och Peab kräver allt kortare ledtider.
– När något går sönder måste det ersättas NU. Det finns inget som heter leveranstider längre.
Vad är drivkraften hos dig?
– Det känns aldrig som om jag går till jobbet, jag är med i matchen hela tiden både dagar och nätter. Det är naturligtvis både en styrka och en svaghet, men jag tycker det är roligt och jag har väldigt bra medarbetare som alltid ställer upp. Det är ett serviceyrke med långa dagar och det kräver oerhörd flexibilitet – allt kan hända.
Innan han blev företagare var Hans-Olov Blom yrkesofficer i 16 år. Bland annat med tjänstgöring inom den svenska FN-bataljonen i Makedonien under balkankriget på 90-talet.
Dagen före vårt möte på kontoret i den röda tegelbyggnaden vid Farmekhuset i Valbo, har Riksdagen beslutat att lägga ned allmän värnplikt. Den före detta yrkesofficeren har synpunkter.
– Jag tror personligen att det varit bättre att behålla värnplikten. Många ungdomar, både tjejer och killar, utvecklas inom värnplikten. Det är många detaljer man får lära sig, bara en sån sak som att komma hemifrån och klara sig själv…
Det har nu gått sex år sedan han sa upp sig från Upplands regemente – "jag tog inget avgångsvederlag eller utbildningserbjudande" – och flyttade med familjen från Norrtälje till Valbo där han en gång växte upp.
– Jag hade börjat känna mig mätt på yrket. Jag gillar möten med människor, men det blev mer och pappersarbete och nedskärningsfrågor, säger han.
Har du nytta av din officersutbildning som VD och entreprenör idag?
– Dom säger att jag har ordning och struktur, så kanske... Jag tycker att det är viktigt att vara en god förebild, och det har jag med mig från militären.
Hans-Olov Blom ser mycket positivt på framtiden. Trafikflödet ökar ständigt och därmed slitaget på våra vägar. Samtidigt ökar säkerhetskraven på de entreprenörer som sysslar med vägunderhåll, vilket gynnar Ramuddens affärsidé.
Men hur mycket man än satsar på säkerhet, finns det sådant som det inte går att bygga bort.
– Människor som somnar vid ratten eller som kör drog- eller rattfulla är inget vi kan skydda oss emot, säger Hans-Olov Blom.
Flera i Ramuddens personal har bevittnat olyckor i samband med vägarbeten. Den värsta olyckan hittills inträffade natten före den här intervjun.
Två män i personbil rände rakt in i en lastbilsvagn mitt i natten utanför Sandviken. Flaggvakterna försökte varna, men förgäves. En av männen i bilen avled omedelbart.
– Tillsammans med entreprenören har vi debriefing med de medarbetare som jobbade där på natten. Tyvärr understryker bara det här behovet av säkerhet, säger Hans-Olov lågmält.
Trots all information som riktas till oss trafikanter, tycks vår respekt för varningsskyltar och hastighetsbegränsningar bara bli sämre.
Hans-Olov Blom har en teori varför:
– Vi är så stressade idag, både i trafiken och i vardagslivet. Står man vid en bensinmack, till exempel, och man går in och betalar och det tar mer än en minut så börjar folk tuta. Vi har ett högre tempo i kroppen idag, ska hinna med så mycket...
När Hans-Olov Blom ska koppla av gör han det helst med jaktgevär eller fiskespö i handen, gärna i fritidshuset utanför Ljusdal.
Och han har en hemlig dröm:
– Jag skulle vilja åka till Chile eller Argentina och fiska havsöring helst i Rio Grande säger han. Och så skulle jag vilja ha en kristallkula för att se var Ramudden befinner sig om tre-fyra år. Jag är nyfiken och kan vara lite rastlös av mig.
Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »