Ägaren Helen Engelbarts är mamma av bl.a. en tonårstjej som har grav autism, måttlig intellektuell funktionsnedsättning och är extremt intryckskänslig.
– Vi har alltid haft svårt att hitta lämpliga utflykt. Min dotter förstår inte sociala regler och beter sig annorlunda, milt sagt. Både vuxna och barn brukade stirra på henne och när barn försökte leka med henne, kände hon sig otrygg. Då utagerade hon ofta. Och så tänkte jag: varför inte skapa ett lämpligt utflyktsmål själv? Det måste säkert finnas fler funkisföräldrar som har samma problem. Och hur skönt vore det att utflyktsmålet blir en mötesplats för anhöriga? När man pratar med andra funkisföräldrar förstår man varandra så lätt. Det är alltid trevligt att höra varandras erfarenheter och tips.

– Jag började drömma om en sinnesträdgård. En plats med färgglada figurer som snurrar, med interaktiva föremål, med grejer som man kan upptäcka, höra, känna, lukta, även smaka! En plats där alla som kommer ska känna sig duktiga, oavsett deras förutsättningar. En plats med bildstöd och anpassade evenemang.
Min dotter har förstörd flera Midsommarfiranden med utbrott. Inte hennes fel; från autistiska håll är det helt logiskt att det blir för mycket. Men det är så synd att man inte kan fira Midsommar som en familj. Vi har även en son och han brukade bli jätteledsen när vi fick avbryta och åka hem.”Nu organiserar jag själv ett Midsommarfirande. Funkisanpassad. Det ska finnas bildstöd och vi gör själv fint vår egen Midsommarstång strax innan firandet. De som kan får färglägga, klippa, klistra. Andra kan göra en hand- eller läppavtryck, eller vad de än vill. Allt får vara med på stången. Det blir VÅR unika stång!

Under själva firandet får alla vara hur de än är. Stampa, ropa, springa, hoppa, fladdra, vagga, skrika, skutta, stöna, sjunga för full hals… allt är okej. Alla vara sina fantastiska själv! Hela familjer kan delta utan att behöva vara rädd att någon tittar konstigt. Skulle det hända ett utbrott, då finns det förståelse. Axmar Yara har flera vilaplatser där man kan lugna ner sig.”

En del av Axmar Yara är rullstolanpassad. Det finns ett handikapputedass, rullstoltillgängliga tält och även hönshuset är rullstoltillgängligt. Fler anpassningar är planerad.

Axmar Yara har innelek, utelek och vattenlek och är även mycket attraktiv för barnfamiljer. Det finns fika- och grillplatser och en liten butik.

Under 2023 är Axmar Yara gratis att besöka under vanliga öppettider. Det ska komma fler figurer, lekställen och sensoriska upplevelser under året. Sedan blir det inträde från och med 2024.

Kom och upptäck Axmar Yara själv!

Överhammarsvägen 102
817 94 Axmar
https://www.axmaryara.com