Ta bort sjuklöneansvaret – det hindrar nya jobb
30/3, 2010 kl. 15:12Allt fler upptäcker att företagens sjuklöneansvar skrämmer många från att nyanställa. Denna ”doldis-fråga” har större betydelse för jobben än de flesta andra regler. Men, nu har både vänsterpartiet och KD föreslagit att sjuklöneansvaret skall tas bort resp. halveras. Bra!
för dag 2 till och med dag 14.
Ju färre anställda man kan fördela kostnaden på, desto större är risken. För de minsta företagen är risken stor och dessutom helt oberäknelig. Sjuklöneansvaret upplevs därför som ett djupt orättvist lotteri av småföretagen.
Ett orimligt system
Vi, Företagarna, menar att nuvarande system är orimligt eftersom arbetsgivaren tvingas betala för sjukskrivningar av alla slag. Även sådana som inte alls har med jobbet att göra, för skador p g a fritidsaktiviteter och t o m planerad sjukdom!
Problemen kan sammanfattas i tre punkter:
• Självriskfördelningen med 1 dag för den sjuke och 13 dagar för arbetsgivaren upplevs som helt orimlig.
• Ansvar för sjukperioder p g a idrottsskador och t o m ”planerad sjukdom” som skönhetsoperationer strider mot det allmänna rättsmedvetandet.
• Krav på semesterersättning efter upp till två års sjukfrånvaro är för de flesta lika överraskande som en blixt från klar himmel.
Sjuklöneansvaret är för de små företagen ett högrisklotteri. Tänk dig att två blir sjuka 14 dagar i ett företag med fyra anställda. En hel mansmånads produktion försvinner, intäkten är noll men ca 35 000 i lön och arbetsgivareavgifter skall fortfarande betalas. Två sådana smällar på ett år kan slå ut ett litet företag.
Mental spärr
Det är därför inte förvånande att sjuklöneansvaret har blivit en mental spärr emot att nyanställa. I våra konjunkturmätningar ser vi år efter år ett stort antal företagare i Gästrikland, som hellre avstår expansion än att behöva ta risken att nyanställa. Myntets andra sida är att den som varit sjuk fastnar i utanförskapet om ingen vågar ta risken att anställa henne.
När staten lagt så orimliga risker på småföretagarna att de inte vågar anställa är det dags att tänka nytt. Att åter igen respektera grundprincipen att företaget skall betala för arbete men inte för ledighet. Att ta bort sjuklöneansvaret för företag med högst 10 anställda är ett logiskt första steg. Då kommer förhoppningsvis fler att våga nyanställa och det vore glädjande för oss alla, och framförallt för alla arbetslösa i Gästrikland.
Thomas Wanke
Företagarna Gävleborg
Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »