Trädgårdsanläggaren på Kryddstigen
19/1, 2010 kl. 13:47Trädgårdsmästare är en yrkestitel som är förbehållen personer som odlar växter, men det skulle kunna vara en titel för den som jobbar med hela trädgårdsanläggningen – och gör det väldigt bra. Trädgårdsanläggare är annars ett eget "skrå" och man kan få mästarbrev som sådan. Till den senare kategorin hör Anders Rönngren som äger och driver Rönngren Mark och Trädgård på Kryddstigen i Gävle.
- Vi erbjuder marksten, murar, natursten och en massa andra produkter för offentlig och privat utemiljö och vi hjälper kunden lösa problemen oavsett vad det må vara, säger Anders Rönngren. Stor bredd, justa priser, bra service och snabba ryck ska det vara.
Man erbjuder också konsulttjänster i trädgårdsutformning och med växtexpertis etc. När vi planerar villan kanske trädgården glöms bort, men det måste finnas en tanke hur man anlägger den så att den kan fungera lika länge som huset. Gunilla Welin Brook jobbar hos Rönngrens med rådgivning och design. I Aftonbladets tävling om "Sveriges vackraste trädgård" placerade sig Gunilla på andra plats, ett bra bevis på hennes kompetens!
Både företagskunder och privatpersoner finns bland kunderna. Rönngrens utför även många uppdrag för flera kommuner, till exempel lekplatser, trädgårds- och parkanläggningar mm.
Hur ser Anders Rönngren på debatten om företag skall få göra vinst?
- Om man ser att företaget på sikt inte kan göra vinst måste man överväga fortsättningen, svarar Anders Rönngren. Vinsten är i sig inte den primära drivkraften, men den är ett medel för att skapa trygghet för företaget och de anställda. Jag förstår inte alls debatten om vinst för företag som verkar inom den traditionella offentliga sektorn. Frågan man borde ställa sig är i stället hur det kommer sig att privata företag kan vara så mycket effektivare än offentliga sektorn. Den debatt som finns nu kommer vi att le åt om 10 år när driftsformsdebatten kommer att vara överspelad. I stället kommer kommuner och landsting att välja den leverantör som passar bäst, oavsett om det är privat eller offentligt driven verksamhet.
- Vi företagare offrar blod, svett och tårar för vår verksamhet och tar väldigt stora ekonomiska risker, och jag kan inte förstå varför det skulle vara mindre beundransvärt än att tjäna pengar på en bra idrottsprestation eller att vinna stort på lotteri, fortsätter Anders.
Vinsten behövs också för att jämna ut när uppdragen sinar, och det gör den för trädgårdsbranschen under vintern. Övriga 7-8 månader om året är det högtryck som gäller.
- Vinsten behövs också för investeringar och tillväxt, säger Anders.
Vilket blir nästa steg för Rönngrens Mark och Trädgård?
- Vi försöker hela tiden utveckla nya tjänster och produkter, till exempel pooler och spabad som vi introducerade förra året och som nu börjar rulla på, säger Anders Rönngren.
På Rönngrens strävar man efter att personalen skall kunna få varierande arbetsuppgifter, vilket uppskattas. Det kan vara en stensättare som hjälper till med försäljning eller en trädgårdsarbetare som hjälper till med trädgårdsdesign. Alla hjälps åt med det dom är bra på, och i personliga samtal med de anställda diskuteras möjligheterna att testa nya arbetsuppgifter.
- Skillnaden mellan succé och fiasko är bra personal och det har vi verkligen, säger Anders. Vi sitter i samma båt och jobbar tillsammans för att hålla fart på båten.
Framgångsrika människor ger inspiration för Anders Rönngren. Ett exempel är Louise Julian, koncernchef på EF Språkresor, som har inspirerat Anders till "saffranstid".
- Saffranstid är en liten stund för mig själv, till exempel utan mobiltelefon, och som sätter smak och färg på tillvaron resten av veckan, säger Anders Rönngren. Resten av tiden kan man vara hur effektiv och energisk som helst.
Hur ser utvecklingen ut för 2010?
- Vi jobbar med ständig utveckling av såväl omsättning som kvalitet och lönsamhet, säger Anders Rönngren.
Företaget utvecklas verkligen, Anders räknar med 5-10 nya anställningar under våren, bland annat tack vare deras nya uppdrag för kyrkogårdsförvaltningen i Gävle.
Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »