Dags för en modern företagarpolitik!
6/10, 2014 kl. 13:59De nya jobben skapas i de små företagen. Men trots att dessa småföretag skapat fyra av fem nya jobb de senaste tjugo åren, är politiker förbluffande tysta om deras villkor.
Att bli företagare är ett medvetet risktagande, därför att man vill förverkliga en idé eller få större frihet att bestämma över sin tid. På senare tid har också företagandet förändrats. Vi ser fler kvinnor som startar företag. Men även mäns företagande förändras. Om den traditionella bilden av en företagare är en svenskfödd medelålders man i industrin som inte tar ut föräldrapenning eller sjukskriver sig. Men många nya företagare kommer från en bakgrund som anställda, med hög utbildning och som startar företag i tjänstesektorn. De är lika moderna som människor i allmänhet.
Men även om företagarna är moderna och lever i 2000-talet, så får man ibland intrycket att politiken lever kvar i industrisamhället. Där anställning i storföretag är norm och företagare lever efter traditionella könsroller, utan anspråk på moderniteter som att vara hemma med barn. Någon annan slutsats är svår att dra av en politik som fortfarande särbehandlar företagare i trygghetssystemen.
Företagare har ofta svårt att få SGI, den sjukpenninggrundande inkomsten, fastställd som grund för föräldra- och sjukpenning. Inkomstuppgifter ifrågasätts och handläggningen drar lätt ut i månader. Stelbenta regler leder till att företagare som blir allvarligt sjuka och inte hinner skicka in blanketter i tid kan stå helt utan skyddsnät. Detta trots att företagare betalar in väsentligt mer i systemen än vad de utnyttjar.
Politiker gärna talar om välfärd och jobb, men alltför sällan om de jobbskapande småföretagens villkor. Det är dags för en modern företagarpolitik. En företagarpolitik som bygger på en förståelse för nästa generations företagare, och inte på invanda tankemönster om vad som är ett ”riktigt” företag.
Thomas Wanke
Företagarna
Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »