Digital Kultur, gårdagens kultur i framtiden
8/8, 2014 kl. 12:59I de mest märkliga sammanhang föds en affärsidé. Som t.ex. när Pernilla Soneviks mamma i sin släktforskning letade efter- och tittade på gamla bilder i olika databaser. Pernilla insåg att det finns massor med gamla fina foton gömda på vindar eller i mörka arkiv som borde bevaras. Fotohistoria som ingen får se gör ju ingen glad resonerade Pernilla. De databaser som fanns var ofta helt omöjliga att söka i om man inte visste exakt vad man letade efter. De var ofta byggda med ett inifrånperspektiv.
Det här måste gå att göra mycket bättre tänkte Pernilla. Hon ville ha en mycket avancerad men ändå användarvänlig databas att erbjuda alla bildägare. Hon träffade de två databasexperterna Christoffer Rönnhager och Benny Rönnhager som genast nappade på idén. Efter att ha bollat massor med idéer så gjorde de slag i saken. Pernilla startade företaget och Benny och Christoffer byggde första versionen av databasen. Vilken tur jag att jag träffade dessa två ytterst kompetenta IT-killar säger Pernilla glatt.
Viktig kulturinsats
I Sverige finns massor med material i lådor och arkiv ute bland privatpersoner och föreningar. Lika mycket finns i museernas milslånga arkiv av oskannat material. Ibland har de lagt sitt material i en databas men oftast är det bara tillgängligt på plats vilket gör att det inte kan ses av alla, tex rörelsehindrade. Alla vill rädda sina kulturskatter men få vet hur det ska gå till. Hur skannar man? Köpa eller bygga en databas? Vad ska det vara för filformat? Hur presenterar man det snyggt? Hur gör man bilderna sökbara? Frågorna är många och oftast mycket komplicerade.
Outside the box
Vi insåg i ett tidigt skede att vi måste gå utanför ramarna och göra vårt yttersta för att ta fram en databas som alla förstår sig på. Endast då får vi en lösning som alla blir nöjda med säger Benny. Eller vad sägs om att kunna lägga ut en komplett bildsamling på internet på några minuter säger Christoffer stolt. Lika snabbt är det att registrera bilderna för administratörer. Inga installationer behövs på din egen dator utan allt sköts på internet. Samma sak för allmänheten, det är mycket enkelt att söka fram och titta på alla bilder.
Lokalen i Arbrå
För tillfället arbetar 15 personer i den stora, moderna och trevliga lokalen i Arbrå. De har det viktiga och intressanta uppdraget att rädda kulturskatter till kommande generationer. Vid ett besök slås man av hur lugnt det är. I skanningshörnan sitter tio personer och skannar för fullt. Andra arbetar i programmet Photoshop eller registrerar information om bilderna. Arbetsmiljön är avslappnad och trivsam. Ofta är det helt tyst men lika ofta går diskussionerna varma om vad fotografen egentligen skrivit för information till bilderna med sin gamla snirkliga handstil.
Uppdragen
Vi tar uppdrag från föreningar, museer, kommuner, religiösa samfund, privatpersoner m.fl. berättar Pernilla. Vi digitaliserar deras bilder, lagar eventuella skador och återställer ljus och kontrast. Sedan skapar vi en databas med bildägarens namn, laddar upp bilderna på internet samt registrerar all information. Allmänheten kan därefter ta del av alla unika bildskatter och bidra med information genom att använda lämna-information-funktionen som finns i anslutning till varje bild. Vi får in väldigt mycket information den vägen.
Den äldre generationen
Bilder åldras och därför är det viktigt att skanningsarbetet görs så snabbt som möjligt. En ännu viktigare sak är att den äldre generationen bidrar med information för det är de som besitter den ovärdeliga kunskapen om vad de gamla bilderna föreställer säger Benny. Vi har byggt en plattform som gör det enkelt att dela med sig av sin kunskap även om man inte har så stor datorvana fortsätter Christoffer. Vi får ibland besök eller telefonsamtal från någon person som finns med på bilderna som gärna delar med sig. Jätteroligt och inspirerande säger Pernilla.
Mycket beröm
En funktion som underlättar identifiering och som vi fått mycket beröm för är vår zoom. En bild innehåller ibland mycket detaljer som är svåra eller omöjliga att se på lågupplösta bilder. Zoomen är ett perfekt redskap för att identifiera människor på en gruppbild eller se skyltar i stadsmiljöer. På vissa speciella bilder får vi också bonusinformation genom att zooma in detaljer som kan spegla saker. Navkapslar på bilar t.ex. kan ofta visa hur miljön bakom fotografen såg ut eller t.o.m. visa fotografen.
I skrivande stund finns 117475 bilder att se på adressen http://www.digitalkultur.se
Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »