En av fyra skolor har för lite idrott och hälsa på schemat
15/4, 2015 kl. 07:26I en fjärdedel av de kommunala och privata skolor som Skolinspektionen granskat får eleverna inte tillräckligt med undervisning i ämnet idrott och hälsa.
Ur Skolinspektionens rapport
2.1 | Tillräcklig undervisningstid garanteras inte alltid
Att eleverna får den undervisningstid som de garanteras i skollagen är naturligtvis en grundläggande förutsättning för god kvalitet. En lika viktig aspekt är att eleverna får en undervisning som fullt ut täcker det innehåll som anges i kursplanen. Skolinspektionens granskning från 2012 visar att detta är områden som skolorna generellt behöver utveckla.
Det är inte ovanligt att ombyte inför och dusch efter lektionen räknas som undervisning. Transport till och från idrottshallen kan i något fall också räknas in. Det förekommer också att skolor räknar friluftsdagar som inte har någon förankring i kursplanen som undervisningstid. De fristående skolorna i granskningen har särskilt svårt att garantera att eleverna får undervisning i idrott och hälsa i den omfattning de har rätt till.
Fem av åtta fristående skolor lever inte upp till kraven. Det är till exempel i granskningen inte ovanligt att fristående skolor hyr lokaler där undervisningen genomförs. Lokalerna delas med antingen en närliggande skola, ofta kommunal, eller med allmänheten. Detta kan försvåra planering och genomförande av undervisningen vilket leder till att eleverna inte får den tid i ämnet idrott och hälsa i den utsträckning de har rätt till enligt skollagen. För skolor med en kommunal huvudman handlar det om en knapp femtedel som inte lever upp till undervisningskraven för idrott och hälsa.
Har du koll på hur det ser ut i din skola för dina barn?
HÄLSA SVERIGE
Niclas Carlson
Leg.Kiropraktor
för Hälsa Sverige
http://www.halsasverige.se
http://www.webcoach.se
http://www.niclascarlson.se
I en serie artiklar uppmärksammar Hälsa Sverige Skolinspektionens ämnesgranskning av Idrott och Hälsa i skolan genom kiropraktor Niclas Carlson.
"Skolinspektionen gjorde 2012 ett slumpmässigt urval av kommunala och fristående skolor i hela landet för en utvärdering av ämnet idrott och hälsa i årskurs 4-6. Skolinspektionens uppdrag är att granska kvaliteten i sådan utbildning och pedagogisk verksamhet som står under myndighetens tillsyn. Från och med hösten 2011 trädde en ny läroplan, Lgr11, i kraft. I denna betonas utvecklandet av kunskaper i ämnet olika delar ytterligare jämfört med den tidigare kursplanen. I vilken mån undervisningen i idrott och hälsa kan erbjuda alla elever en likvärdig utbildning, som utgår från skollag, läroplan och kursplanen för årskurserna 4-6, är den centrala frågan i denna ämnesgranskning. Totalt ingick 28 kommunala grundskolor och 8 fristående skolor i granskningen".
SKOLINSPEKTIONENS RAPPORT 2012:5
Läs hela rapporten
http://www.skolinspektionen.se/Documents/publikationssok/granskningsrapporter/kvalitetsgranskningar/2012/idrott/kvalgr-idr-slutrapport.pdf
Oklara kunskapskrav i ämnet idrott och hälsa
http://www.svenskpress.se/articles/view/oklara-kunskapskrav-i-amnet-idrott-och-halsa
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått stor internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se
Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »