Hanna - ny regionschef på Ung Företagsamhet
10/12, 2014 kl. 16:05Vi träffar Hanna Engström Löwenborg som är ny regionschef på Ung Företagsamhet Gävleborg. Hon tillträdde tjänsten den 15 september och arbetar parallellt med Helene Åkerlind till årsskiftet. Helene som drivit verksamheten framgångsrikt sedan 2006 lämnar då över för att ägna sig åt andra uppdrag.
– Jag är uppväxt i Nynäshamn 6 mil söder om Stockholm och har studerat på Högskolan i Gävle på Hälsopedagogiska programmet. Tidigare arbetade jag på Drivhuset (stiftelse som hjälper studenter att starta och driva företag) och Movexum (regionens företagsinkubator).
Vad var det som förde dig till Gävle?
– Det var tack vare studierna som jag hamnade i Gävle, blev sedan förälskad i staden och sedan i hela regionen. Jag har faktiskt svårt att se mig själv bo någon annanstans i framtiden.
Vad är Ung Företagsamhet?
– Ung Företagsamhet är en ideell och obunden utbildningsorganisation med syftet att tillsammans med skolan införa entreprenörskap och ett engagerat näringsliv i utbildningssystemet. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi har tre läromedel för grundskolan Vårt samhälle, Se möjligheterna och Min framtid och ekonomi samt processutbildningen UF-företagande på gymnasiet. Dessutom finns ett Alumni-nätverk bestående av före detta UF-företagare.
Ung Företagsamhet vill ge unga en tro på sin egen företagsamhet genom våra två lika viktiga områden – företagsamhet och företagande. Vi gör det genom att kombinera teori och praktik på ett inspirerande och roligt sätt och allt detta sker genom skolan. Organisationen ger unga en kontakt med näringslivet och företagande.
På hur stor andel av alla skolor finns Ung Företagsamhet?
– Vi erbjuder alla gymnasieskolor UF-företagande och samtliga grundskolor våra läromedel Vårt samhälle, Se möjligheterna och Min framtid och ekonomi. UF-företagande finns idag på en majoritet av länets gymnasieskolor och vi arbetar med att etablera våra läromedel på regionens grundskolor.
Vad känner man inte till om Ung Företagsamhet?
– Vi är mest kända för UF-företagande på gymnasiet och våra läromedel på grundskolan är inte lika kända. Morgondagens entreprenörer finns på våra skolor. Vi vill ge dem en tro på sin egen företagsamhet och på så vis öka tillväxten i vår region.
Hur arbetar ni med era partners?
– För vår del är det viktigt att skapa kontakten mellan skola och näringslivet. Idag har vi cirka 130 partners från det regionala näringslivet som stödjer oss på olika sätt. Att vara partner till Ung Företagsamhet kan innebära olika saker, alltifrån finansiellt stöd, att de möter elever personligen i form av att vara rådgivare under deras UF-år eller deltar som jurymedlem på vår regionala mässa. Alla delar är lika viktiga och bidrar till ökade möjligheter för vår region att växa.
Kan du ge några positiva exempel på framgångsrika UF-företagare?
– Både Joel Svensson som startat Partykungen.se och Cecilia To på CC2 design har varit UF-Företagare.
Vad anser du om näringslivsklimatet i Gävleborg?
– Självklart finns det alltid utrymme för förbättringar. Men från mitt håll finns det otroligt mycket som vi gör i vår region som är positivt. Det viktiga framåt är att vi fortsätter hitta väl fungerande arbetssätt för att samverka mellan näringsliv, akademi och det offentliga systemet. Att alltid vara öppna och lyhörda på att ta till oss nya idéer samtidigt som vi förbättrar och höjer kvaliteten på det arbete som fungerar idag.
Vad tycker du man kan göra bättre?
– Vi kan alla bli bättre på att berätta mer för andra om det som är positivt med vårt näringslivsklimat. Genom att belysa vad som är bra kan fler bli intresserade av att etablera sig i regionen.
Vad är din personliga målsättning att uppnå med UF under ditt ledarskap?
– Jag vill fortsätta att arbeta för att Ung Företagsamhet i Gävleborg skall ligga i framkant i Sverige samtidigt som vi behåller en hög kvalitet. Idag är vi en av de bästa regionerna i Sverige och den positionen skall vi sträva efter att behålla både när det kommer till gymnasieskolan och grundskolan. Skapar vi fler företagsamma ungdomar ökar vi möjligheterna för tillväxt och ett blomstrande näringsliv.
Vad vet vi inte om Hanna E Löwenborg?
– Jag är riktigt bra på sällskapsspelet Cluedo.
Namn: Hanna Engström Löwenborg
Ålder: 29 år
Yrke: Regionchef Ung Företagsamhet
Arbetar med: Ung Företagsamhet
Text & Foto: Joe Formgren
Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »