Hofors klättrar med 27 placeringar och intar plats 116 i årets ranking av företagsklimatet. Ovanåker står för den mesta klättringen i länet med 34 platser och placerar sig på plats 131.

- Hofors fortsätter sin positiva företagsklimatresa och strax efter utmanar Ovanåker med rejäla kliv framåt. Utmaningen för dessa två kommuner blir att fortsätta arbetet, hålla i och skruva upp tempot för att så småningom ta sig förbi 100-strecket av landets 290 kommuner, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg.

Hudiksvall har också påbörjat en mer positiv resa och klättrar 32 placeringar.

- Företagsklimatet i Hudiksvall har svajat några år där företagen pekar på att attityden till företagande från politiker och tjänstemän i kommunen har varit riktigt dåligt. Önskvärt vore om kommunen jobbade fram en gemensam plan tillsammans med företagen för att förbättra dialogen, informationen och servicen, säger Lotta Petterson.

Hela sex av tio kommuner i Gävleborg tappar i årets ranking. Mest tappar Sandviken, därefter Söderhamn och Ockelbo.

- Sandviken tog ett beslut i kommunfullmäktige förra hösten om ett näringspolitiskt program och har under våren sjösatt det tillsammans med de lokala företagen. Under hösten i år börjar de planerade aktiviteterna att genomföras med bland annat företagsbesök och frukostmöten. Ska bli spännande att följa Sandviken på deras resa för ett bättre företagsklimat säger Lotta Petterson.

Även Nordanstig, Gävle och Bollnäs backar medan Ljusdal går fram fyra placeringar.

- Att Gävle, som länets residensstad, återigen backar är inte alls bra. Nu ligger Gävle sist av de tjugo största städerna i Sverige. Det har varit politiskt stökigt i Gävle och det vinner ingen på. Ett effektivt verktyg för att förbättra företagsklimatet är att i samverkan med det lokala näringslivet sätta upp konkreta och mätbara mål. Att veta vart man ska är motiverande och skapar tydlighet både inom den kommunala organisationen och utåt mot företag. Där företagen trivs skapas jobb, tillväxt och utveckling för vår gemensamma välfärd, säger Lotta Petterson.

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2017 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 31 300 företagare om företagsklimatet i den kommun där företaget har sin huvudsakliga verksamhet. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC. Hela rankinglistan hittas på http://www.foretagsklimat.se