Kinalotsen för resenärer till Anna Larssons sjukhus i Linyi.
20/3, 2011 kl. 23:59Reseföretaget Kinalotsen har ett mycket speciellt delmål – ett besök på det sjukhus där läkarmissionären Anna Larsson från Hamrånge var den andra chefsläkaren i slutet av 1800-talet.
Anna Larsson sändes till Icho Fu, som nu heter Linyi,av den presbyterianska kyrkoförsamling hon kommit att tillhöra i Amerika. Hon hade emigrerat och utbildat sig till läkare, något som inte hade varit möjligt i Sverige för henne som kvinna.
I fyra år verkade hon som läkare. Hon blev uppskattad och omtyckt men dog tyvärr i förtid av en infektion. Hennes livsgärning skildrades 2010 i en teaterföreställning vars manus hade skrivits av Curt Carlsson. Några av resedeltagarna hade medverkat i föreställningen som uppfördes av Norrsundets arbetarteater.
Kunskapen om Anna Larsson och hennes gärning hade tagits fram av en studiegrupp i Hamrånge, som utifrån det som fanns i den kista med Anna Larssons tillhörigheter som sändes hem efter hennes död, hade forskat i hennes livsöde. Där fanns bland annat album med bilder och kläder som visats på utställningar i Hamrånge och Norrsundet. Det tog tid för studiegruppen att komma fram till var i Kina hon hade arbetat eftersom namnet Ichow Fu inte längre användes. När gruppen hade avslutat sin forskning reste den till Linyi år 2005 och blev mycket väl mottagen.
Sedan har flera resor haft Linyi som delmål och det är Kinalotsen som för resenärerna dit.
Eftersom den även nu aktuelle filosofen och läromästaren Konfucius levde i Shandongprovinsen får resenärerna även besöka hans hem. Det är ett stort område med många hus med de typiskt kinesiska taken prydda med små djurskulpturer, ju fler djur desto förnämare hus. Nio är det heliga talet och nio djur finns förstås på kejsarens hus i Den förbjudna staden i Peking.
Konfucius släktingar familjen Kong har en gemensam kyrkogård, en kyrkogård som var paradisisk i april 2010 med mängder av lila blommor vilt växande över ett område som det tog närmare en halvtimme att resa igenom.
En annan av resans höjdpunkter var taoismens heligaste berg Tai Shan. 4000 trappsteg rakt upp med inskriptioner på stenar längs uppvägen innebar rejäl motion för alla resenärer. Alla Kinas härskare måste bestiga Tai Shan och visa att de gjort det. Mao hade skrivit en lång text på en bergvägg. Frågan är om alla strävade på egna ben upp till bergets topp. Det fanns bärare som sprang upp och ned med dem som valde att inte kämpa upp på egna ben.
I pagoden på bergets topp doftade det av rökelse och där fanns mängder av hänglås som nygifta par hade offrat för att få livslånga och lyckliga äktenskap.
Klockan sex på morgonen samlades alla de som fanns uppe på Tai Shan för att se soluppgången. En glipa i molnen möjliggjorde det.
Resan bjöd naturligtvis på alla de upplevelser som kännetecknar en Kinaresa såsom Pekings hutonger med det exklusiva hotellet Double Happiness med tunga röda sängförhängen. På himmelska fridens torg slet isvindar i resenärernas kläder. Terrakottasoldaterna i Xian fascinerade och den bonde som hittat de första soldaterna när han grävde en brunn satt där och skrev autografer i böcker.
Fem timmar på kinesiska muren är kanske något som inte erbjuds alla resenärer. De branta stigningarna med ofta trasiga trappsteg var en skrämmande utmaning och utan de lokala böndernas stöd hade vandringen troligen blivit alltför påfrestande.
De kinesiska guiderna blev som vänner. De gjorde allt för att resenärerna skulle få uppleva det bästa. Det är inte många kineser som talar engelska så att ha guider som lotsar känns som ett måste.
Resan förbereddes på ett möte med Kinalotsen Albin Geijer. Efter resan fick gruppen besöka Albin och hans kinesiska hustru för att avsmaka kinesiska teer och äta en god kinesisk måltid tillagad av en äkta kinesisk kock. I slutet av februari erbjöds alla intresserade i gruppen en matlagningskurs i Hamrånge.
Nästa kinaresa blir i maj i år. April var för kallt på Himmelska fridens torg.
Ingrid Larsson
Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »