Månadens lunchtips: Här vankas pinfärsk nystekt strömming
1/6, 2011 kl. 23:27På Hyttgatan i Sandviken har det länge varit tradition att äta nystekt strömming!
En strömming som är lokalt fiskad i Bottenhavet strax utanför Gävle. Dock icke den gångna vintern, därför att issituationen gjorde att inget fiske kunde ske i Gävlebukten - och ännu mindre att komma ut till fritt vatten – utan strömmingen kom då under en kort tid från Sölvesborg, när vintern var som allra värst.
Har man en gång smakat, så är man såld! Till och med ett Göteborgspar, som en gång förirrat sig upp hit, smackar fortfarande med tungan, när de tänker på strömmingen i Sandviken.
Härom dagen när jag var tvungen att avsluta ett telefonsamtal med Göteborg för ett möte i Sandviken, kom frågan upp omgående: - Och då skall du väl gå och äta strömming också?
Pinfärsk strömming stekt med omsorg,
hemlagat potatismos
toppat med skirat smör!
Skivad rödlök, lingon och nyttighetsgarnering.
Vattnas det i munnen? - Sitt inte där och tråna! - Åk dit istället!
Åldermannen Jögga i kollegan Annonsbladet i Sandviken – Ni vet han som kåserar i tisdagsrutan – håller säkert med!
Och skulle ni tillhöra en, på dessa breddgrader sällsynt art, som inte gillar strömming – Så serverar Gun-Marie och Jessica också annat vällagat och gott.
- Bara så ni vet!
Besök gärna eller kontakta Gun-Marie Lönn och Jessica Lindberg på:
Strömmingsbaren
Hyttgatan 13A, 811 30 Sandviken
070-295 03 17, 070-733 93 74
plu05jlg@hotmail.com
Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »