Vem har rätt till ROT-avdraget?
26/5, 2009 kl. 11:42För arbeten som utförs från och med den 8 december 2008 finns möjligheten att utnyttja det så kallade ROT-avdraget. Med ROT-arbeten, för vilka man kan få skattereduktion, menas reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av småhus, ägarlägenhet eller bostadsrätt.
En förutsättning för att man skall medges ROT-avdrag är att man är obegränsat skattskyldig i Sverige och skattereduktionen räknas av mot statlig och kommunal inkomstskatt samt mot statlig fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift. Man kan således endast tillgodoräkna sig skattereduktionen om man betalar dessa skatter.
ROT-avdraget innebär alltså att man kan få avdrag för halva arbetskostnaden eller maximalt 50 000 kronor under förutsättning att man anlitat en hantverkare för att utföra arbetet. Det är ägaren till bostaden som har rätt till avdraget. Om flera personer äger fastigheten eller bostadsrätten tillsammans kan var och en av dem ha rätt till skattereduktion. Om exempelvis två makar äger bostaden tillsammans kan bägge makarna göra avdraget och det maximala avdraget uppgår då till 50 000 kronor för vardera maken. Det kan därför löna sig, om man skall göra större arbeten, att dela upp ägandet av t.ex. fastigheten innan man sätter igång med arbetena.
För arbeten som utförts fram till den 30 juni 2009 gör beställaren av arbetet avdraget i samband med nästa års deklaration. Från och med den 1 juli införs ett nytt system vilket skall göra det enklare för köparen att utnyttja avdraget. Det nya systemet kallas fakturamodellen och innebär att köparen av ROT-arbeten får avdraget direkt vid köpet, på fakturan. Köparen kommer då överens med säljaren om att köparen betalar hälften av arbetskostnaden. Säljaren begär därefter utbetalning på resterande betalning från skatteverket. Den delen som skatteverket betalar utgör då köparens skattereduktion.
/Erik Stenemar, jurist på Swedbank Juristbyrå
Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »