Vi behöver en modern alkoholpolitik
7/6, 2011 kl. 07:41Sverige behöver en modern alkoholpolitik som förenar folkhälsa, företagande och detaljhandelsmonopol. Idag måste en lokal producent sälja öl, vin eller cider via Systembolaget innan drycken kan säljas till kund. I vissa fall transporteras till och med drycken från Sverige, för att sedan inhandlas av personer utomlands och slutligen återföras till Sverige igen.
Sveriges småskaliga producenter av alkoholhaltiga drycker har hårdare regler än andra då vi som enda EU-land förbjuder lokal gårdsförsäljning av öl, vin och cider. I Europa utgör denna typ av försäljning både tradition och en betydande del av landsbygdens näringsliv. Gårdsförsäljningen bidrar till ökad turismnäring bland annat genom mat- och dryckesupplevelser, guidade utflykter och försäljning. Genom att inte tillåta gårdsförsäljning hämmas den svenska landsbygdens utveckling och försvårar det lokala näringslivets tillväxt. Sett på lång siktig bromsar detta sysselsättningen och småföretagandet på landsorten.
Enligt Statens Offentliga utredning (SOU 2010:98) bedöms den föreslagna gårdsförsäljningen vara kompatibel med vår svenska alkoholpolitik. Utredningen visar att ett förverkligande av gårdsförsäljning inte leder till avskaffande av dagens detaljhandelsmonopol. Försäljningen kommer inte heller att leda till några betydande negativa konsekvenser för folkhälsan. Om den potentiella gårdsförsäljning som finns idag fördubblas inom fem år beräknas gårdsförsäljningen omfatta 220 000 liter alkohol. Det motsvarar en årlig försäljning per vuxen med ett glas vin eller en starköl.
Finland är ett bra exempel på att det går att kombinera detaljhandelsmonopolet med gårdsförsäljning. De införde gårdsförsäljning för 16 år sedan och har bibehållit sitt detaljhandelsmonopol. Under den tiden har jordbruk, turism och landsbygd utvecklats. Alkoholkonsumtionen har inte ökat till följd av gårdsförsäljningen, som bara utgör en bråkdel av marknaden.
Vi anser att företagare på svenska landsbygden, som exempelvis Mackmyra Destilleri, behöver bättre förutsättningar för att växa och utvecklas och vi vill fortsätta främja lokalproducerade produkter. Vi är övertygade om att det går att kombinera en ansvarsfull alkoholpolitik med gårdsförsäljning för småskaliga producenter. Sverige behöver fler småföretagare och landsorten behöver bättre förutsättningar för fler i arbete.
Lars Beckman (M), riksdagsledamot för Gävleborg län
Jessika Vilhelmsson (M), riksdagsledamot för Uppsala län
Båda är ledamöter i Riksdagens skatteutskott
Denna artikel är publicerad på Gävlemagasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »